www
POMOCY !!!!: 4x √2 = 64 ( 18 ) −x−3
31 maj 22:29
POMOCY !!!!: tam po 1/8 powinno być 2x−3 jako potęga
31 maj 22:31
krystek: 22x*2{12=26*2−3(?)= napisz czytelnie
31 maj 22:32
31 maj 22:35
luk20: 4=22, czyli jak masz 4x to możesz to przedstawić jako 22x, √2 natomiast można przestawić
jako 212, czyli po lewej stronie mamy w podstawie same 2 i z praw działań na potęgach
otrzymujemy 2x+12. Teraz podobnie po lewej stronie: 64=26, 18 to 2−3 i też z
praw działań na potęgach otrzymujemy w wykładniku (potędze) 6+(−3)(2x−3)=6−6x+9=−6x+15.
Teraz opuszczamy podstawy i otrzymujemy równanie, rozwiąż je
31 maj 22:36
krystek: A może łaskawie przepiszesz?
np. 2x+1=2x*21
2x+2=2x*22
Poucz się działań na potęgach
31 maj 22:38
31 maj 22:38
POMOCY !!!!: czyli x+12=6x+15
5x=−14,5
tak ?
31 maj 22:54