Martes: Oblicz pierwiastki:
z3−8=0
31 maj 21:55
Basia:
tak jak zwykłe a
3 − b
3
z
3 − 2
3 = 0
(z−2)(z
2+2z+4)
z = 2 lub z
2 + 2z + 4 = 0
Δ = 4 − 4*1*4 = −12 = 12i
2
√Δ = i
√12 = 2i
√3
lub
31 maj 21:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
z3 − 8 = 0
z3 − 23 =0
(z−2)(z2 − 2z + 4) = 0
(z−2)(z−(1−i√3))(z−(1+i√3)) = 0
31 maj 22:00
danoel: jeśli chodzi o 3√−8
3√−8= −2
31 maj 22:00
danoel: sorry pomyłka
31 maj 22:01
Basia:
daneol tu chodzi o liczby zespolone
31 maj 22:01
Martes: No okej, poszliście obydwoje metodą ze wzorów skróconego mnożenia. A co by się stało gdyby −8
przenieść na drugą stronę?
z3=8
z=3√8
z=2
wyliczyłem co prawda tylko jeden pierwiastek. Wg zasad matematycznych nie widzę tutaj błędu.
31 maj 22:07
danoel: Ale jest chyba błąd delta wychodzi ujemna −12 wiec się zgadza jest tylko jedno miejsce zerowe 2
31 maj 22:11
danoel: I mam pytanie dlaczego liczby zespolone?
31 maj 22:13
Martes: Są 3 miejsca zerowe. Basia je dobrze obliczyła, tylko nie wiem jak dojść do tego moją metodą.
Chyba, że jest z założenia błędna.
31 maj 22:13
Martes: Bo to przykład z zastosowania liczb zespolonych w wielomianach
31 maj 22:14
Basia:
1.
masz do czynienia z liczbami zespolonymi, a w liczbach zespolonych
są trzy liczby równe 3√8
to właśnie tamte czyli: 2 = 2+0*i −1−i√3 i −1+i√3
dowiesz się tego gdy poznasz metodę wyznaczania pierwiastków dowolnego stopnia przy pomocy
wzorów Moivre'a
2.
w liczbach zespolonych dowolne równanie n−tego stopnia ma dokładnie n
pierwiastków
31 maj 22:15
Basia:
nie jest błędna, ale można ją poprawnie zastosować dopiero wtedy gdy się pozna postać
trygonometryczną liczby zespolonej i wspomniane już wzory Moivre'a ?
znasz ? jak znasz to Ci pokażę jak to policzyć
jeżeli jeszcze nie było, to prawdę mówiąc na razie szkoda czasu
31 maj 22:17
Martes: Znam, ale z tego co kojarzę to muszę znać pierwszy pierwiastek żeby wzór Moivre'a zastosować.
Ale teraz patrzę, że przecież znam ten jeden pierwiastek : (−2). Więc mogę go zastosować.
Wybaczcie głupie pytanie. Zmęczenie materiału już dziś mam. Za dużo tych kolokwiów na głowie.
Dzięki za pomoc
31 maj 22:25
Martes: Zastanawia mnie fakt, dlaczego w szkole średniej nie ma liczb zespolonych, tylko przy ujemnych
pierwiastkach pisało się − brak rozwiązania. Przecież do ich znajomości nie potrzeba w
zasadzie ani całek, ani pochodnych, ani granic...
31 maj 22:27
Basia:
8 = 8+0*i
|8| =
√82+02 = 8
φ = 0
8 = 8(cos0 + i*sin0)
z
3 = 8(cos0 + i*sin0)
| | 0+2kπ | | 0+2kπ | |
z = 3√8*(cos |
| + i*sin |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2kπ | | 2kπ | |
z = 2*(cos |
| + i*sin |
| |
| | 3 | | 3 | |
k = 0
z = 2(cos0+i*sin0) = 2(1+i*0) = 2
k = 1
| | 2π | | 2π | | 1 | |
z = 2(cos |
| + i*sin |
| ) = 2(− |
| + i*U{√3{2}) = −1 +i*√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
k = 2
| | 4π | | 4π | | 1 | |
z = 2(cos |
| + i*sin |
| ) = 2(− |
| + i*(−U{√3{2})) = −1 −i*√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
tak to wygląda
31 maj 22:52
Martes: Zgadzam się z Tobą Basiu. Tak powinno być to wyliczone. Teraz mam jasność i przypomniało mi się
jak brać się za takie przykłady. Dziękuję bardzo
31 maj 22:57
Martes: A jak taki przykład zacząć ?
z3+8i=0
Tylko początek sam.
31 maj 23:15
Martes: Chyba zacząłbym od podstawienia :
z=x+iy i działał dalej.
31 maj 23:18
Krzysiek: z=3√−8i
i zamieniasz na postać trygonometryczną
31 maj 23:23
Martes: ok
31 maj 23:24
Basia:
z
3 = −8i = 0 + (−8)i
|z
3| =
√02+(−8)2 = 8
z
3 = 8(cos
3π2 + i*sin
3π2)
dalej jak we wpisie z 22:52
31 maj 23:26
Martes: Co ja tu źle robię?
z
4−81=0
z=3
w
o=3
| | 2π | | 2π | |
w1=3(cos |
| +isin |
| )=3(0+i)=3i |
| | 4 | | 4 | |
| | 2π | | 2π | |
w2=3i(cos |
| +isin |
| )=3i(0+i)=3i2 |
| | 4 | | 4 | |
| | 2π | | 2π | |
w3=3i2(cos |
| +isin |
| )=3i2(0+i)=3i3 |
| | 4 | | 4 | |
Nie rozumiem. Ciągle mam błąd.
31 maj 23:41
ICSP: z4 − 81 = 0
(z2 − 9)(z2+9) = 0
(z−3)(z+3)(z−3i)(z+3i) = 0
z = 3 v z = −3 v z = 3i v z = −3i
Twoje całe do skreślenia.
31 maj 23:46
ZKS:
Skąd wziąłeś w W2 3i a w W3 3i2?
31 maj 23:46
Basia:
jeżeli już z postaci trygonometrycznej (tylko po co ?) to:
z
4 = 81 + 0*i
|z
4| = 81
czyli φ = 0
z
4 = 81(cos0 + i*sin0)
| | 0+2kπ | | 0+2kπ | |
z = 4√z4 = 4√81(cos |
| + i*sin |
| ) = |
| | 4 | | 4 | |
k = 0
z = 3(cos0 + i*sin0) = 3(1+i*0) = 3
k=1
z = 3(cos
π2 + i*sin
π2) = 3(0 + i*1) = 3i
k=2
z = 3(cosπ+i*sinπ) = 3(−1 + i*0) = −3
k=3
z = 3(cos
3π2 + i*sin
3π2) = 3(0 + i*(−1)) = −3i
i koniec bo dla k=4 mamy kąt 2π a to już się pokrywa z 0
31 maj 23:49
Basia:
z4 − 81 = 0
(z2−9)(z2+9) = 0
(z−3)(z+3)(z−3i)(z+3i) = 0
i koniec zabawy
31 maj 23:50
Martes: ZKS jesteś genialny !

w
0=3
w
1=3i
w
2=3i
2=3*(−1)=−3
w
3=3i
3=3*(−1)*i=−3i
Wystarczyło zamienić i
2 na −1.
Teraz dobrze mam ?
31 maj 23:50
Martes: ZKS − tak jest we wzorze który mam podany :
| | 2π | | 2π | |
wk=wk−1(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
gdzie k to poprzedni pierwiastek
31 maj 23:54
Martes: znaczy się nie poprzedni tylko aktualny który chcę liczyć.
31 maj 23:54
Martes: Proszę o odpowiedź.
1 cze 00:24
ZKS:
Właśnie zauważyłem że bierzesz poprzedni pierwiastek. Tak teraz jest dobrze musisz tylko
zapamiętać że:
i2 = −1
i3 = −i
i4 = 1
1 cze 00:29
Martes: Super, dziękuję
1 cze 00:31