proszę o pomoc
wiola: 1.Wiemy że punkt C=(2,4)jest środkiem odcinka AB oraz znamy współrzędne punktu A=(1,3)
jakie współrzędne ma punk tB
proszę o dokładne rozwiązanie
2.Równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu; y=14x−2 i przechodzącej przez punkt
A(1,2). proszę o dokładne rozwiązanie
31 maj 21:34
Eta:
| | xA+xC | | yA+yB | |
1/ xC= |
| i yC= |
| |
| | 2 | | 2 | |
to:
x
B= 2x
C−x
A =... i y
B= 2y
C−y
A=...
| | 1 | | 1 | |
2) k: y= |
| x−2 , wsp. kier. a1= |
| |
| | 4 | | 4 | |
p: y= −4( x−x
A)+y
A
p: y=..... dokończ
31 maj 21:40