Pole
Tomek.Noah: pole miedzy krzywumi y
2=2x+1 i y=x−1 robie tak że wyznaczam x jako zmienne nie zależne tzn
| | 1 | |
x=f(y) i wynik mi wychodzi 5 |
| co jest zgodny z odpowiedziami ale prosiłbym aby ktos |
| | 2 | |
roziwazal te zadanie jako y=f(x) (nie zbyt logicznie ale chyba przez to ze zaczyna mnie te
zadanie denerwowac)
y
2=2x+1
y=x−1
x=y+1
y∊{−1,3}
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P=∫3−1y+1− |
| y2+ |
| dy=5 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
chcialbym zeby ktos to zrobil nie przez zmienna y ale przez zmienna x
31 maj 21:23
31 maj 21:32
31 maj 21:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
fakt ... do '4' ma być całka
31 maj 21:33
Tomek.Noah: przedzial w ktorym znajduje sie pole to jest od 0 do 4 hmmm?
31 maj 21:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... od −0.5 do 4
31 maj 21:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
patrz na wykresy
31 maj 21:38
Tomek.Noah: no dobra ale krzywe przecinaja sie w punktach 0 i 4 to skad mi sie bierze −0.5 w granicach
calkowania...
31 maj 21:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
a zakreskuj sobie obszar ograniczony tymi dwoma krzywymi ... to jaki Ci wyjdzie?
31 maj 21:49
Tomek.Noah: racja musze zaczac rysowac
31 maj 21:54