<załamka>
Piotruś: <załamka>
Wyznacz liczbę c, dla której proste k : 2x+y+2= 0, l: x−3y+c=0, m: x+y−1= 0 przecinają
się w jednym punkcie. Oblicz odległość punktu przecięcia tych prostych od punktu O
(0,0).
27 kwi 17:48
anies: zrobiłabym tak:
jeśli proste mają przecinać się w jednym punkcie to wszystkie muszą być sobie równe (mieć
takie samo x i y)
robisz układ równań z równania prostej k i m
wychodzi
x=−3 y=−2
teraz x i y podstawiasz do równania l i obliczasz c
c=−3
27 kwi 19:28
anies: punkt przecięcia ma współrzędne P(−3,−2) co już policzyliśmy
a odległość punktu P i O oblicz np.z pitagorasa
32+22=|PO| i już
27 kwi 19:32
Piotruś: Dziękuję CI bardzo
27 kwi 19:41
anies:
27 kwi 19:49