układ 2 równań
JA: układ równań:
3x +3y = 28
3x+y = 27
31 maj 21:06
pigor: ...

np. tak :
3x+3y=28 i 3x+y=27 ⇔ 3
x+3
y=28 i 3
x * 3
y=27 ⇒ stąd i np. ze wzorów Viete'a
⇔ (3
x=27 i 3
y=1) lub (3
x=1 i 3
y=27) ⇔ (x=3 i y=0) lub (x=0 i y=3) ⇔
⇔
(x,y)=(3,0) lub
(x,y)=(0,3) − szukana para rozwiązań danego układu . ...
31 maj 21:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo inaczej:
3
x+y = 27 = 3
3 ⇔ x+y = 3 ⇔ x = 3−y
| | 33 | |
33−y + 3y = |
| + 3y = 28 //*3y ⇔ 27 + 3y*3y = 28*3y |
| | 3y | |
t = 3
y ; t>0
27 + t
2 − 28t = 0
(t−27)(t−1) = 0
t=27 ⇒ y = 3 ⇒ x = 0
t = 1 ⇒ y = 0 ⇒ y = 3
31 maj 21:24
JA: Dzięki wielkie
31 maj 21:26
Paulina: Artur dzięki ze mi zadania zrobiłes wiesz .NIE MA CO
31 maj 21:30
mik:
31 maj 21:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
Paulina −−− tutaj szukasz wskazówek a nie rozwalenia 10+ zadań
sprawdzian też mam za Ciebie napisać?
31 maj 21:34