JEST TU JAKIŚ MATEMATYK ?
Daniel: | | 2π | | 2π | |
Jeśli a = cos( |
| ) +sin( |
| ) i p jest liczbą całkowitą |
| | n | | n | |
1+ a
p + a
2p + a
3p +...+ a
(n−1)p
31 maj 21:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
jezeli a i p ... to co

31 maj 21:02
Daniel: oj, uciąłem kawałek, jaka jest wartość tego równania(?)
31 maj 21:04
Daniel: w wersji pierwotnej brzmi to tak
If a= cos (2pi/n) +isin (2pi/n) and p be prime to n,then what is the value of
1+ ap + a2p + a3p +...+ a(n−1)p
p is an integer
31 maj 21:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to p to jest liczba PIERWSZA

a nie (tylko) całkowita
31 maj 21:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
względem 'n'
31 maj 21:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz to zapewne odnosnie liczb zespolonych ... pamiętaj, że:
zn = |z|n(cos γ + isin γ)n = |z|n (cos nγ + isin nγ)
31 maj 21:17
Daniel: tak, jest to zawarte w treści, nie wiem czemu to pominąłem, jednak prosiłbym o wskazówkę jak
rozwiązać to zadanie kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
31 maj 21:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
idąc dalej:
| | γ +2kπ | | γ +2kπ | |
zk = n√|z|(cos |
| +isin |
| ) ; gdzie k=0,1,....,n−1 |
| | n | | n | |
z
k są PIERWIASTKAMI liczby zespolonej 'z'.
W twoim przypadku γ=0
o; k=p; n=n; |z| = 1
31 maj 21:20
Daniel: dziękuje, jednak posiedzę nad tym jeszcze chwilę i spróbuję to pojąć
31 maj 21:23
Daniel: Artur z Gdańska, jesteś w stanie lepiej to objaśnić ?
31 maj 21:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
szczerze −−− zespolone to tak mgliście kojarzę ... musisz trochę posiedzieć nad wzorkami z
zespolonych
jak dla mnie jest to suma pierwiastków liczby zespolonej o RE(z) = 1
31 maj 21:37
Daniel: ponoć p=0 nie mam pojęcia jak do tego doszli
31 maj 21:40
Mila: Jeśli p jest liczbą pierwszą to nie może być równe 0.
31 maj 22:01
Basia:
to ma być tak:
jeżeli
a= cos2πn + i*sin2πn
i p jest liczbą pierwszą względem n
to
1 + ap + a2p +....+a(n−1)p
jest liczbą całkowitą
31 maj 22:31
Basia:
a=1 ⇒ cos
2πn = 1 i sin
2πn = 0 ⇔ n=1 ⇒ p=1
i mamy
S = a
0*1 = a
0 = 1∊C
a= −1 ⇒ cos
2πn = −1 i sin
2πn = 0 ⇔ n=2 ⇒ p=1
S = 1+a
1 = 1+(−1)
1 = 1−1 =0
dla a≠1 i a≠ −1
1, a
p, a
2p, a
3p,....,a
(n−1)p
jest n−elementowym ciągiem geometrycznym
a
1 = 1 q=a
p
| | 1−anp | |
S = 1+ap+a2p+...+a(n−1)p = 1* |
| = |
| | 1−ap | |
| | 2π*np | | 2π*np | | 1 − cos |
| − i*sin |
| | | | n | | n | |
| |
| = |
| 1−ap | |
| 1−cos(2pπ) − i*sin(2pπ) | |
| = |
| 1−ap | |
c.b.d.u.
31 maj 23:22
Basia:
wyjaśnienie: przypadki a=1 i a= −1 muszę rozważać oddzielnie
bo nie mogę tu zastosować wzoru na Sn ponieważ
dla a=1 1−ap =0, dla a= −1 taka możliwość istnieje (gdy p jest parzysta)
1 cze 00:08
Basia:
P.S. nie wiem tylko po co ta informacja, że p i n są względnie pierwsze.
Korzystałam z niej wprawdzie w dowodzie dla a=1 i a= −1, ale to nie jest konieczne.
Wiadomo, że 1α=1 a suma samych jedynek musi być liczbą całkowitą.
Wiadomo również, że (−1)α = 1 lub −1, a suma jedynek i −jedynek musi dać liczbę całkowitą.
Dla a≠1 i a≠ −1 jak wyżej.
1 cze 10:29
Basia:
a jeszcze trzeba oddzielnie rozpatrzyć przypadki dla a=i i dla a= − i
zapomniałam o tym a tutaj ta informacja o względnie pierwszych się przyda, chociaż też można by
się bez niej obejść.
1 cze 11:09
Basia: no to jeszcze raz
a=1 ⇔ cos
2πn = 1 i sin
2πn = 0 ⇔ n=1 ⇒ n=1 i p=1
S = 1
0*1 = 1 ∊C
a= −1 ⇔ cos
2πn = −1 i sin
2πn = 0 ⇔ n=2 ⇒ n=2 i p=1
S = 1 + (−1){1*1} = 0∊C
a=i ⇔ cos
2πn = 0 i sin
2πn = 1 ⇔ n=4 ⇒ mamy dwie możliwości
n=4 i p=1
S = 1 + i
1 + i
2 + i
3 = 1+i−1−i = 0∊C
n=4 i p=3
S = 1 + i
3 + i
6 + i
9 = 1 −i − 1 +i
8*i = −i +i = 0∊C
a= −i ⇔ cos
2πn = 0 i sin
2πn = −1 a to dla n∊N jest niemożliwe
bo musiałoby być
2πn =
3π2 ⇔ 4π = 3nπ ⇔ n =
43 ∉N
dla a≠±1 i a≠±i wyrażenie 1−a
p ≠ 0 (dla p całkowitych)
| 1 − cos2nπn − i*sin2nπn | |
| = |
| 1−ap | |
| 1−cos(2π) − i*sin(2π) | | 1−1−i*0 | |
| = |
| = 0∊C |
| 1−ap | | 1−ap | |
c.b.d.u.
1 cze 14:08
Daniel: dzięki wielkie, jednak chciałbym zaznaczyć że 0 jak najbardziej jest liczbą pierwszą
3 cze 16:12
Basia:
0 i 1 nie są liczbami pierwszymi
dlaczego 0 to wiem, jest przecież podzielne przez każdą inną liczbę całkowitą
a dlaczego 1 nie pamiętam
nie o to zresztą chodziło, tylko o to, że muszę oddzielnie rozważyć przypadki, dla których
1−ap = 0, bo dla tych a nie mogę zastosować wzoru (przez 0 dzielić nie wolno)
4 cze 02:30