gjh
efka: Dobrze jest zrobione to zadanie?
Dany jest kawałek materiału w kształcie czworokąta, którego suma długości dwóch przeciwległych
boków jest równa 2,7m.Z tego kawałka wycinamy koło o średnicy 1m,styczne do wszystkich boków
czworokąta.Obilcz,jaki procent całego materiału stanowią niewykorzystane skrawki.Wynik
zaokrąglij do 0,1 proc.
Rozwiązanie:
http://www.trudne.pl/extensions/InlineImages/image.php?AttachmentID=12243
31 maj 20:04
efka: proszę o pomoc
31 maj 20:30
efka: ?
31 maj 20:41
bart: b. ladnie
31 maj 20:45
Ajtek:
Wygląda ok

.
31 maj 20:46
+-:

Powstałe na rysunku trójkąty są parami przystające (posiadają jeden kąt prosty jedną
przyprostokątną równą promieniowi koła oraz wspólną przeciwprostokątną)
pola pojedynczych trójkątów wyniosą 1/2*(r*a1) itp. dla pozostałych wystarczy zsumować
pamiętając, że a1+a2++b1+b2=2,7m i dalej chyba proste.
31 maj 20:56
efka: nie ma się do czego przyczepić?
| | 2P | | (a+b+c+d)r | |
trzeba napisać przed tym wzorem r= |
| ten wzór P= |
|  ? |
| | a+b+c+d | | 2 | |
31 maj 20:59