równość
m: określamy (n = n!/k! (n−k)! podaj warunki konieczne i wystarczające dla zachodzenia
równości.
k)
Wiadomo że dla pewnych ustalonych liczb naturalnych n,k zachodzi (n = (n
k) k+1).
31 maj 19:59
m: tam ma być pod n k i k+1
31 maj 20:00
m: 
ważne
1 cze 14:44
Bezimienny: jak ważne to postaraj się i zapisz to jakoś normalnie
1 cze 14:48
m: nie umiem ale pod n jest k i to wszystko
1 cze 15:02
1 cze 15:20
m: tak dokładnie
dzięki
1 cze 15:21
Basia:
| n! | | n! | |
| = |
| /:n! |
| k!(n−k)! | | (k+1)!(n−(k+1))! | |
| 1 | | 1 | |
| = |
| {(n−k−1)1} |
| k!(n−k)! | | (k+1)! | |
mnożę "na krzyż"
(k+1)!(n−k−1)! = k!(n−k)! /: k!*(n−k−1)!
| (k+1)! | | (n−k)! | |
| = |
| |
| k! | | (n−k−1)! | |
k+1 = n−k
n = 2k+1
1 cze 15:26