Funkcja :)
babyclon: Dana jest funkcja f(x)=−x
2 −2x +3. Na podstawie jej wykresu zbadaj liczbę rozwiązań równania
|f(x)|=m
2 − 1 w zależności od parametru m.
Czy to powinno sie zrobić graficznie. Nie wiem co zrobić z wartością bezwzględną i kwadratem
parametru
31 maj 19:52
krystek: naszkicuj funkcję f(x) i ujemne wartości odbij względem osi OX( musisz policzyć wsp wierzchołka
i m zerowe.
31 maj 19:54
babyclon: Wiem jak narysować obie te funkcje, tylko jak mam te wykresy przyrównać do siebie?
31 maj 19:59
Eta:

|−x
2−2x+3|=m
2−1
Narysuj parabolę y= −x
2−2x+3 i odbij tę część spod osi OX nad oś OX
0 rozwiązań dla m
2−1 <0 ⇒ m€ (−1,1)
2 rozwiązania dla m
2−1>4 lub m
2−1=0 ⇒ m€ ... dokończ
3 rozwiązania dla m
2−1=4 ⇒ m =...
4 rozwiązania dla 0<m
2−1 <4 ⇒ m€ ....
31 maj 20:09
Eta:
A umiesz zbadać ilość rozwiązań
|−x
2−2x+3|= k ?
to za k podstawiasz k= m
2−1 i rozwiązujesz względem "m"
Powodzenia
31 maj 20:18
babyclon: Już rozumiem! Dziękuję ci bardzo!
31 maj 20:19
Eta:
Na zdrowie
31 maj 20:19