rozwiąz równanie
magda: 3x2−12=0
31 maj 19:38
picia:
x2−4=0
(x−2)(x+2)=0
dokoncz
31 maj 19:39
magda: niee rozumiem
31 maj 19:40
krystek: 3(x2−4)=0
3(x+2)(x−2)=0
31 maj 19:42
magda: z pierwszego nawiasu nic nie wyjdzie a z drugiego 2 ?
31 maj 19:43
picia:
podziliem rownanie przez 3 i skorzystalem ze wzoru skroconego mnozenia:
a2−b2=(a−b)(a+b)
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0 wiec?
31 maj 19:43
magda: dla mnie to jest czarna magia
31 maj 19:44
krystek: a*b*c=0⇔a=0 lub b=0 lub c=0
31 maj 19:45
krystek: x+2=0 lub x−2=0
31 maj 19:45
picia:
juz masz praktycznie rozwiazane. odpowiedz tylko na moje pytanie.
kiedy a*b*c=0?
31 maj 19:45
magda: noo gdzy albo a albo b albo c jest równe zero
31 maj 19:47
krystek: (,,,)(....)(...)=0 gdy jeden z nawiasów ma wartośc =0
31 maj 19:48
picia:
no dokladnie. wiec kazdy z nawiasow wystarczy przyrownac do 0.
31 maj 19:49
krystek: @magdastaraj się zrozumieć.
Iloczyn wynosi zero gdy jeden z czynników jest równy zero!
31 maj 19:50