pigor: ... no to np. tak:
1)
(x+1)2−4=0 ⇔ (x+1−2)(x+1+2)=0 ⇔ (x−1)(x+3)=0 ⇔ x−1=0 lub x+3=0 ⇔
⇔ x=1 lub x=−3 ⇔
x∊{1,−3} ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
x−y=8 i x+2y=23 / − ⇔ 3y=15 i x=y+8 ⇔ y=5 i x=13 ⇔
(x,y)=(13,5)
lub
odejmuje stronami od 2−ego 1−sze równanie oraz 1−sze równanie mnożę
obustronnie przez 2 i dodaję równania stronami , wtedy
x−y=8 i x+2y=23 ⇔ 3y=15 i 3x=39 ⇔ y=5 i x=13, czyli
(x,y)=(13,3) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3)
L= 1−2(1−cos
2α)= 1−2+2cos
2α= 2cos
2α−1
=P . ...