napisz równanie prostej przechodzacej przez punkty
alicja: napisz równanie prostej przechodzacej przez punkty
A= ( −212, −4) B=(15,31)
31 maj 19:13
Ajtek:
y=ax+b
{−4=−2,5a+b
{31=15a+b
Rozwiąż ten układ równań

.
31 maj 19:15
Ajtek:
Ewentualnie:
i następnie podstawić dowolny punkt do równania
| | yB−yA | |
y=ax+b, gdzie a= |
| |
| | xB−xA | |
31 maj 19:19
alicja: a wyszlo 2 i dalej co mam zrobic ?
31 maj 19:23
Ajtek:
czyli masz postać taką:
y=2x+b
Podstaw teraz współrzędne któregoś z tych punktów do tej, postaci policzysz b.
31 maj 19:24
alicja: b wyszlo 1 tak ?
31 maj 19:28
alicja: i równanie bedzie takie y=2x+1 ?
31 maj 19:29
Ajtek:
Tak

.
31 maj 19:29
alicja: super dzieki
31 maj 19:30
Ajtek:
Nie ma sprawy.
31 maj 19:30