Rozwiąż układy równań:
Merolek:
−x−y=2
2(3x+y)=−20
4x+3y=54
13x=4(1+18y)
31 maj 19:10
Beti:
1)
−x−y=2
2(3x+y)=−20 /:2
−x−y=2
3x+y=−20 −−> dodajemy oba równ. stronami
2x = −18 /:2
x = −9
−(−9)−y = 2
9−y = 2
y = 7
odp. x=−9, y=7
31 maj 19:15
Ajtek:
Beti, obie strony dzielisz przez 2

2(3x+y)=−20 /:2 ⇒2x+y=
−10
Popraw

.
31 maj 19:21
Ajtek:
3x+y=
−10 oczywiście

.
31 maj 19:22
Beti: ooooooo, faktycznie

nie zauważyłam. Dobrze, że Ty czuwasz
31 maj 19:25
Ajtek:
Beti poprawiaj rozwiązanie

.
31 maj 19:37
Beti: sie robi
31 maj 19:40
Beti: −x−y=2
3x+y=−10 −−> dodajemy stronami
2x = −8 /:2
x = −4
−(−4)−y = 2
4 − y = 2
y = 2
x = −4, y = 2
31 maj 19:43