Całka podwójna
Bezimienny: Dokonując odpowiedniej zamiany zmiennych oblicz pole obszaru ograniczonego liniami
i mam wskazówkę do tego: wprowadzić takie współrzędne aby obrazem elipsy był okrąg
Efekt taki że nie wiem jak to zrobić

nawet nie potrafię skorzystać ze wskazówki. Mógłby ktoś
pomóc?
31 maj 19:06
Bezimienny: bump
31 maj 19:40
Krzysiek: przejdź na współrzędne biegunowe
x=2rcosφ
y=3rsinφ
31 maj 19:54
Bezimienny: a mógłbyś wytłumaczyć skąd wiesz że x=2rcosφ i y=3rsinφ?
Wiem że jak obszar to koło to przechodze na x=rcosφ i y=rsinφ.
Wiem też że przy zamianie zmiennych w niektórych zadaniach używaliśmy macierzy Jacobiego ale w
ogóle tego nie rozumiem i nie potrafię tym robić.
31 maj 20:03
Krzysiek: | | x2 | | y2 | |
ogólnie do równania elipsy: |
| + |
| =1 |
| | a2 | | b2 | |
dobierasz:
x=arcosφ
y=brsinφ
jak wstawisz do równania to a,b się skróci i otrzymasz: r
2 =1
a jakbyś dał 'zwykłe' współrzędne biegunowe i wyliczył zakres dla 'r' to potem ciężko byłoby
całkę policzyć
31 maj 20:08
Bezimienny: ok a jak teraz dojść od tego jak zmienia się r i φ?
31 maj 20:20
Krzysiek: kąt się zmienia od 0 do 2π ( przecież elipsa to 'zniekształcone' koło)
r2 =1 czyli: r∊[0,1]
31 maj 20:21
Bezimienny: jakoś się udało dzięki.
31 maj 20:37