oblicz
JA: Oblicz:
4√14+6√5*(3−√5)1/2
31 maj 19:01
ManFanUtd: √14+6√514*(3−√5)12
31 maj 19:07
ManFanUtd: √14+6√5= (3+√5)2
31 maj 19:08
ManFanUtd: czyli masz (3+√5)14*(3−√5)12
31 maj 19:10
ManFanUtd: tfu tam juz nie ma pierwiastka, masz po prostu 14+6√514
31 maj 19:11
JA: Dzięki, dalej już sobie poradzę.
31 maj 19:11
ManFanUtd: czyli potęga się skróci i zostanie Ci (3+√5)12
31 maj 19:12
123: 4√(3 + √5)2*(3 − √5)12 = 2√3 + √5*(3 − √5)12
= (3 + √5)12*(3 − √5)12 = (9 − 5)12 = 412 = √2 = 2
31 maj 19:13
ManFanUtd: 412= √4= 2 ^^
31 maj 19:16