rozwiąz nierównośc
małaaaa: 5x+14>x2
31 maj 18:43
picia:
x2−5x−14<0
Δitd
31 maj 18:51
Buczacz : −x2+5x+14>0
Δ= 81
√Δ=9
x1= −2
x2= 7
x∊(−∞;−2)∪(7;+∞)
31 maj 18:57
Ajtek:
Coś nie tak

.
31 maj 18:59
Ajtek:
Buczacz popraw rozwiązanie

.
31 maj 19:03
pigor: .... lub tak :
5x+14>x2 ⇔ 0>x
2−5x−14 ⇔ x
2−4−5x−10<0 ⇔ (x−2)(x+2)−5(x+2)<0 ⇔
⇔ (x+2)(x−7)<0 ⇔ −2<x<7 ⇔
x∊(−2;7) . ...
31 maj 19:16
Ajtek:
I pigor zrobił to za Buczacz. Szkoda tylko, że rozwiązujący jak i autor wątku się nie
odezwali.
31 maj 19:17
Buczacz : Ajtek, tak mój błąd, nie zauważyłem, ale już został rozwiązany
31 maj 19:19
Ajtek:

.
31 maj 19:23
siolo: β
31 maj 19:24