procenty
m: Jakim procentem pola kwadratu jest pole koła wpisanego w ten kwadrat?
31 maj 18:37
Bezimienny:
P
kw = a
2
P
ko = π(a/2)
2 r=(a/2)
a
2 − 100%
π(a/2)
2 − x%
| | π(a/2)2 * 100% | |
x = |
| = 25π% |
| | a2 | |
31 maj 18:45
Ajtek:
Pole koła wpisanego w kwadrat:
r=0,5a
P
o=π*(0,5a)
2=π*0,25a
2
P
□=a
2
| Po | | π*0,25a2 | |
| *100%= |
| *100%=π*0,25*100%
|
| P□ | | a2 | |
31 maj 18:46
picia:
≈78,54 %
31 maj 18:49
pigor: ... lub np. tak : niech
x%=? − szukany procent, to z warunków zadania :
x%*Pk=Pkw ⇔ x%(2r)
2=πr
2 ⇔ 4x%=π /*25 ⇔
x%=25π% ≈ 78,5% . ...
31 maj 20:09