nie wiem kompletnie co z tym zrobić, help
aneta: jakie pole ma kwadrat którego przekątna jest o 5 cm dluższa od boku?
31 maj 18:12
picia:
z tw Pitagorasa policz dlugosc boku
31 maj 18:16
Ajtek:
a − dł. boku kwadratu
d − przekątna kwadratu
d=a+5
d=a
√2
a+5=a
√2
a+5−a
√2=0
a−a
√2=−5
a(1−
√2)=−5
| | −5 | | 1+√2 | | −5−5√2 | |
a= |
| * |
| = |
| =5+5√2
|
| | 1−√2 | | 1+√2 | | −1 | |
Zatem pole:
P=(5−5
√2)
2=...
31 maj 18:20
aneta: mając tylko dane że przekątna jest o 5 dłuższa od boku ?
31 maj 18:20
aneta: Dziękuję
31 maj 18:20
Ajtek:
Albo tak jak napisał picia:
a>0
a2+a2=(a+5)2
2a2=a2+10a+25
a2−10a−25=0
Δ=....
31 maj 18:25
picia:
czesc
Ajtek
na to samo wyjdzie

wystarczy narysowac i od razu widac trojkat prostokatny.nie trzeba pamietac tego wzoru na
przekatna albo mozna samemu sobie wyprowadzic
31 maj 18:31
Ajtek:
Witam, witam. Jestem zwolennikiem pokazywania różnych sposobów rozwiązywania zadań

.
31 maj 18:36