Pomoże ktoś ?
Golden: Odczytaj wsp. wierzchołka paraboli y= −2 (x+1)2−3
odczytaj m.z y=13 (x−2) (x+4) y=12(x−2)2
31 maj 18:11
picia:
wspolrzedne wierzcholka to zobacz postac kanoniczna f kwadratowej
w drugim pytanie: kiedy iloczyn jest rowny 0?
31 maj 18:13
Golden: nic wiecej nie mam napisane a możesz podać dokładnie wyniki ?
31 maj 18:16
31 maj 18:18
Golden: możesz pokazać jak to się robi ? pokolei obliczenia?
31 maj 18:25
picia:
praktycznie nie ma obliczen. zreszta w poleceniu masz
odczytaj
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0, zatem:
x−2=0 x+4=0
x=2 x= −4
31 maj 18:28
zaw: a reszte ?
31 maj 18:31
picia:
zrob sam/a. pokazalem skad sie to bierze. z postaci kanonicznej po prostu odczytujesz
wspolrzedne wierzcholka.
31 maj 18:33
:D: a w tym 2 ? mam pomnożyć i delte ?
31 maj 18:38
picia:
a nudzi Ci sie?

jesli tak to licz

tam tez jest iloczyn wiec...
31 maj 18:40
:D: 2
31 maj 18:50
picia: liczyles Δ?
31 maj 18:53
:D: nie
31 maj 19:07
:D: a co ? trzeba wynik to 2 tak ?
31 maj 19:16