a
:): rozwiazac rownanie rozniczkowe
y'+ycost=cost
31 maj 17:34
ZKS:
| dy | | dx | |
| = −ycos(t) / * |
| |
| dt | | y | |
ln|y| = −sin(t) + C
1
y = C * e
−sin(t)
y = C(x) * e
−sin(t)
y' = C'(x) * e
−sin(t) − cos(t) * C(x) * e
−sin(t)
C'(x) * e
−sin(t) − cos(t) * C(x) * e
−sin(t) + cos(t) * C(x) * e
−sin(t) = cos(t)
C'(x) * e
−sin(t) = cos(t) / * e
sin(t)
C'(x) = e
sin(t) * cos(t)
∫ C'(x) = ∫ e
sin(t) * cos(t) * dt
C(x) = e
sin(t) + C
y = e
−sin(t)(e
sin(t) + C)
y = 1 + C * e
−sin(t)
31 maj 22:08
Trivial:
y' = −(y−1)cost
ln|y−1| = −sint + c
y−1 = Ce
−sint
y = 1 + Ce
−sint.
31 maj 22:18
ZKS:
Czemu mnie tak nie nauczyli.
31 maj 22:21
Trivial: Jak to, zmiennych rozdzielonych nie nauczyli?
31 maj 22:22
ZKS:
U mnie wykładowca prawie zawsze chciał metodę uzmienniania stałej lub metodę przewidywań ale
może tylko dlatego tak robiliśmy żeby później już było wiadome jaką metodę można użyć.
31 maj 22:25
Trivial:
Ja osobiście preferuję sposób:
y' + py = q;
y
j = Ce
−∫pdt
y
s = przewidujemy.

y = y
s + y
j.
Czyli w tym przykładzie:
y' + cost*y = cost
y
j = Ce
−∫costdt = Ce
−sint
y
s = 1 (od razu widać, że 1 jest OK i w dodatku nie jest tożsamościowo równe e
−sint)
y = 1 + Ce
−sint.
31 maj 22:26
ZKS:
Może i ja zacznę taki sposób preferować.
31 maj 22:29