Ciekawe
13LateK: Wiadomo że liczba a jest rozwiązniem równania 9x + 9−x = 14. Nie obliczając a
wyznaćz wartośc 3a+3−a
27 kwi 17:29
Michał : pomagam ...
27 kwi 17:34
Michał : 9a+9−a=14
32a+3−2a=14
wz. skróconego mnożenia
(3a+3−a)2− 2*3a*3−a=14
(3a+3−a)2=16
3a+3−a=4 v 3a+3−a=−4
27 kwi 17:40
Michał : ew. możesz 3a=3−a przyrównać do m i podnieść obie strony do kwadratu .. ty sposobem
zrob sobie już sam w ramach treningu (2 sposób jest bardziej poprawny i chyba
latwiejszy)
27 kwi 17:44
13LateK: jak to... nir rozumiem.
28 kwi 15:17