matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kwafrat
kwadrat:
Zbadaj dla jakich wartości parametru m ∈ R równanie |mx + x|− |x| = − 3 ma rozwiązanie.
?
31 maj 17:32
pigor:
... otóż, ...
np. tak :
|mx+x|−|x|=−3
⇔ |x(m+1)|−|x|=−3 ⇔ |X|*|m+1|−|x|=−3 ⇔
|x|*(|m+1|−1)=−3
, więc dane równanie ma rozwiązanie ⇔
|m+1|−1<0
⇔ |m+1|<1 ⇔ ⇔ −1<m+1<1 /+(−1) ⇔
−2<m<0
⇔
m∊(−2;0)
. ...
31 maj 20:39