równania wykładnicze
Darth Mazut: Czy mógłby mi ktoś poradzić jak to zrobić bez używania logarytmów?
| | 1 | |
( |
| )3x + 3 * 8−2x3 − 4 = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Doprowadziłem do postaci ( |
| )3x + 3 * ( |
| )2x − 4 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
i nie wiem co dalej, moge niby podstawić
ale wyjdzie wtedy
t
1,5 + 3t − 4 = 0 <== ale tego nie umiem rozwiązać...
31 maj 16:14
MQ: Podstaw
| | 1 | |
t=( |
| )x, wtedy dostaniesz:
|
| | 2 | |
t
3+3t
2−4=0 i od razu widać, że t=1 jest rozwiązaniem, więc wielomian jest postaci:
(t−1)*(t
2+bt+c)=0
31 maj 16:20
Basia:
t = 2
x > 0
1 + 3t − 4t
3 = 0
−4t
3 + 3t + 1 = 0 /*(−1)
4t
3 − 3t −1 = 0
gołym okiem widać, że 1 jest pierwiastkiem tego równania i mamy
(t−1)(4t
2+4t + 1) = 0
(t−1)(2t+1)
2 = 0
dalej już sobie poradzisz
31 maj 16:20
Darth Mazut: Dziękuje ślicznie
31 maj 16:32