objętość bryły obrotowej - całki
hem:
objętość bryły ograniczonej wykresami x2−y2=1 i x=3 powstałej w wyniku obrotu wokół OX.
31 maj 16:09
Basia:

druga gałąź hiperboli x
2 − y
2 = 1 nie ma tu nic do gadania więc jej nie rysuję
y
2 = x
2−1
V = π*
1∫
3 (x
2−1) dx
dalej już sobie sam policzysz bez problemu
31 maj 16:38
hem: lol, to ja myślałem o tym ale miałem wątpliwości czy nie trzeba tego zrobić tak żeby całkować
po y
31 maj 17:11
hem: a tak w ogóle to czy bez rysowania wykresu da się to wywnioskować że dolna granica to 1? bo ja
to sobie wklepałem na wolframalpha no i mi pokazał wykres, ale tak to bym nie wiedział
31 maj 17:15