c++
h: czy można stosować && przy warunku switch? CHce zastrzec mianownik różny od zera
31 maj 16:05
h: a nogę przy definicji zmiennej zastrzec int y!=0
31 maj 16:07
h:
31 maj 16:07
h: #include <iostream.h>
using namespace std;
int main()
{ int x,y; float wynik;char znak;
cout<<"wybierz dwie liczby"<<endl;
cin>>x>>y;
cout<<"wybierz dzialanie:a.dodawanie b.odejmowanie c.mnożenie d.dzielenie"<<endl;
cin>>znak;
switch(znak)
{ case 'a': wynik=x+y;break;
case 'b': wynik=x−y; break;
case 'c': wynik=x*y; break;
case 'd': wynik=float(x)/y;break;}
cout<<"wynik to:"<<wynik<<endl;
system ("pause");
}
31 maj 16:09
konrad: raczej nie i nie
po prostu w case 'd' wstaw warunek, że jeśli y=0 to coś tam
31 maj 16:23
h: wstawić z if
31 maj 16:26
konrad: tak
31 maj 16:27
h: case d...............................
(if(y==0)cout<<"blad"<<endl);
31 maj 16:28
konrad: tak, a to "wynik=float(x)/y;break;" dać wtedy w else'a
31 maj 16:30
h: #include <iostream.h>
using namespace std;
int main()
{ int x,y; float wynik;char znak;
cout<<"wybierz dwie liczby"<<endl;
cin>>x>>y;
cout<<"wybierz dzialanie:a.dodawanie b.odejmowanie c.mnożenie d.dzielenie"<<endl;
cin>>znak;
switch(znak)
{ case 'a': wynik=x+y;break;
case 'b': wynik=x−y; break;
case 'c': wynik=x*y; break;
case 'd':
{if(y==0)cout<<" blad"<<endl;
else wynik=float(x)/y;};}
cout<<"wynik to:"<<wynik<<endl;
system ("pause");
}
gdy dziele przez 0 wyświetla mi błąd ale też wynik, nie wiem jak wykluczyć polecenie cout jeśli
if jest prawdziwy
31 maj 16:42
konrad: poczekaj spróbuje to uruchomić u siebie, bo mi błąd z tym iostream wywala
31 maj 16:43
h: if(wynik!=blad)cout<<"wynik to:"<<wynik<<endl;}
a coś takiego po else?
31 maj 16:44
konrad: w czym to robisz? w devie czy jakimś innym programie?
31 maj 16:46
h: dev
31 maj 16:50
konrad: kurde nie mogę tego uruchomić...
31 maj 16:52
h: spoko i tak dzięki
31 maj 16:55
konrad: dobra działa
31 maj 16:56
konrad: dobra wiem już co i jak, z tymże można by to na kilka sposobów rozwiązać i nie wiem który
wybrać
31 maj 17:07
h: jeśli można to najprostszy
31 maj 18:12
hem: np.
...
case 'd':
if (y!=0)wynik=float(x)/y;
break;
}
if (znak=='d' && y==0) cout<<"nie mozna dzielic przez zero"<<endl;
else cout<<"wynik to:"<<wynik<<endl;
....
to jest fragment do końca praktycznie, czyli do tego system(pause)..
31 maj 19:01
p: wielikie dzieki działa
31 maj 19:30