..
ppat: jak obliczyć to zadanie ?
z twierdzenia cosinusów obliczyłam że DB to √39 i co dalej ?
www.imageshack.us/photo/my−images/3/rysunek.png/
31 maj 16:04
Basia: a co tam trzeba zrobić ?
31 maj 16:07
ppat: obliczyc promien
31 maj 16:10
31 maj 16:14
Basia:
skoro ∡ADC jest prosty ⇒ AC jest średnicą okręgu ⇒ środek okręgu S∊AC
dorysuj go i dorysuj promienie DS i BS
|∡DSB| = 2*|∡DAB| = 120
(kąt środkowy i wpisany oparte na tym samym łuku)
z tw.cosunusów masz
DB2 = r2+r2−2r*r*cos(120)
39 = 2r2 − 2r2*(−12)
dalej sobie poradzisz
31 maj 16:15
ppat: o dzięki też fajny i szybki.
31 maj 16:20