Szereg potęgowy
k123: Witam, bardzo proszę o wskazówkę jak się zabrać za takie zadanie :
Funkcję f(x) = 3 / ( 2*x + 3 )
przedstaw w postaci szeregu potęgowego o środku p = 1 .
Podaj wzór na współczynniki tego szeregu.
Mam rozwiązanie, zajmuje ono dosłownie 2 linijki, ale nie rozumiem kroków, do czego (do jakiego
wyrażenia) dążymy ? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź !
31 maj 14:54
k123: Zrozumiałam ! Juz umiem to zadanie, mam jeszcze jedno ale z tym już jest gorzej, mianowicie
skąd się bierze "n"

Funkcję f(x) = x / ( 3*x
2 − 2 )
przedstaw w postaci szeregu potęgowego o środku p = 0 .
Podaj wzór na współczynniki tego szeregu.
odp: a( 2*n ) = 0, a( 2*n + 1 ) = (−1/2)*(3/2)
n
31 maj 15:03
k123: ponawiam prośbę, proszę chociaż o wskazówkę
31 maj 17:12