matematykaszkolna.pl
ciągi liczbowe Paulina: Zadanie6. W pewnym ciągu arytmetcznym suma piątego i szesnastego wyrazu jest równa 44 oraz suma osiemnastu początkowych wyrazów jest trzy razy większa od sumy dziesięciu początkowych wyrazów.Wyznacz pierwszy wyraz i róznicę ciągu. Zadanie7. Suma dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 45 oraz suma początkowych czterdziestu wyrazów tego ciągu wynosi 290.a)Wyznacz pierwszy wyraz i róznicę tego ciągu . b)Ile wyrazów tego ciągu jest mniejszych od 100? Zadanie8.Kłody drewna ułożono w stos tak ,że na spodzie lezało 25 kłód,potem kolejno 24 kłody,23 kłody itd.Jesli na wierzchu stosu lezało 12 kłód ,to ile byłó ich w całym stosie? Zadanie 9.W pewnym klubie można opłacać członkowstwo na dwa rózne sposoby.Wskaz sposób korzystniejszy dla osoby,która chce na prawach członka uczestniczyc w proponowanych zajęciach w klubie przez 20 tygodni.Pierwsza mozliwosc to wypłacenie w pierwszym tygodniu 10zł,w drugim 15zł,w trzecim 20zł itd..Druga mozliwosc to wniesienie jedorazowej opłaty w wysokosci 1000zł.
31 maj 13:57
Paulina: to tez zadanie na ciągi arytmetyczne
31 maj 14:00
Paulina: zadania
31 maj 14:00
Artur_z_miasta_Neptuna: spróbuj sama to zrobić
31 maj 14:23
Paulina: emotka Ja ja tego nie rozumiem to jak mogę sama zrobić
31 maj 14:35
Paulina: Ok muszę uciekac .Artur liczę na Ciebie mam nadzieję ze się nie zawiodę emotka
31 maj 14:38
Paulina: Pomoze ktoś?
31 maj 21:34
Daniel: paulina zajrzyj w ciągi liczbowe, te zadania są serio proste emotka
31 maj 21:36
Daniel: podpowiem Ci tylko że musisz stworzyć układ równań z definicji ciągu arytmetycznego i wzoru na sumę ciągu arytmetycznego emotka
31 maj 21:38
Paulina: Wielkie dzięki
31 maj 21:38
Artur_z_miasta_Neptuna: Paulina −−− zrobiłem ci analogiczne zadania wystarczy że je przemyślisz i zrobisz także i te
31 maj 21:40
Paulina: Artur jestem Ci wdzięczna
31 maj 21:52
jkk: kutasy
17 gru 20:01