średnia harmoniczna
karla: | | 1 | |
Liczbe H nazywamy srdnia harmoniczna liczb a i b jeśli 2H = 1a + |
| Wyznacz |
| | b | |
wszystkie pary (a,b) liczb całkowitych dodatnich których średmia harmoniczna jest 14
31 maj 13:53
karla: Doszłam do tego:
a+b = n
a*b=7*n , gdzie n∊(liczb całkowitych dodatnich)
31 maj 13:56
karla: ale nie wiem czy o to chodzi
31 maj 13:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | b+a | |
| = |
| + |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ ab = 7a + 7b ⇔ a(b−7) = 7b ⇔ a = |
| 7 | | a | | b | | 7 | | ab | |
no i masz:
skoro mają być to całkowite dodatnie to 0<b<7 ... podstaw i sprawdź czy wyjdzie całkowite 'a'
31 maj 13:59
karla: aha czyli mam dojsc do samego wzoru?
31 maj 14:02
karla: dlaczego 0<b<7
31 maj 14:02
karla: jak podstawie np5 to wyjdzie ujemna
31 maj 14:04
karla: całkowite to to wyjdzie ale nie dodatnie
31 maj 14:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
sorki ... b>7
31 maj 14:13
karla: a np. kiedy podstawie 8 to wyjdzie ale 9 nie
31 maj 14:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
musisz sprawdzić dla jakich 'n'
wyrażenie 7n jest podzielne przez 'n−7'
31 maj 14:16
karla: czyli mam sprawdzać dla wszystkich n>7
31 maj 14:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
ale nie podstawiaj każdej liczby (do nieskończoności)
bo nigdy tego nie skończysz −−− pomyśl ... jakie liczby mogą być
31 maj 14:20
karla: ja nie wiem
31 maj 14:24
karla: 8,14
31 maj 14:25
karla:
31 maj 14:25
karla: 49 tez

i co dalej
31 maj 14:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
później
21
28
35
....
31 maj 14:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
ogólnie musisz wykazać, że dla n>8
n = 7k (wielokrotność 7−mki)
31 maj 14:29
karla: 21

? wyjdzie że a=10,5
31 maj 14:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobra ... więc jednak troszeczkę więcej pierniczenia jest z tym
31 maj 14:32
karla: Pomożesz?
31 maj 14:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno 'n' musi być PARZYSTE

na pewno 'n' musi być podzielne przez 7
więc na pewno 'n' musi być podzielne przez 14
dowód dla n>8
n=14k+1
| 7n | | 7(14k+1) | | 7(14k−6 + 7) | | 7(14k−6) + 49 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| n−7 | | 14k−6 | | 14k−6 | | 14k−6 | |
| | 49 | | 72 | |
= 7 + |
| = 7 + |
| −−−− mianownik nie dzieli licznika |
| | 14k−6 | | 14k−6 | |
n=14k+2
| 7n | | 7(14k+2) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k−5 | | 14k−5 | |
n=14k+3
| 7n | | 7(14k+3) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k−4 | | 14k−4 | |
n=14k+4
| 7n | | 7(14k+4) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k−3 | | 14k−3 | |
n=14k+5
| 7n | | 7(14k+5) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k−2 | | 14k−2 | |
n=14k+6
| 7n | | 7(14k+6) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k−1 | | 14k−1 | |
n=14k+7
| 7n | | 7(14k+7) | | 72 | | 7 | |
| = |
| = 7 + |
| = 7 + |
| −−− nigdy nie będzie całkowitą |
| n−7 | | 14k | | 14k | | 2k | |
n=14k+8
| 7n | | 7(14k+8) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k+1 | | 14k+1 | |
n=14k+9
| 7n | | 7(14k+9) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k+2 | | 14k+2 | |
n=14k+10
| 7n | | 7(14k+10) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k+3 | | 14k+3 | |
n=14k+11
| 7n | | 7(14k+11) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k+4 | | 14k+4 | |
n=14k+12
| 7n | | 7(14k+12) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k+5 | | 14k+5 | |
n=14k+13
| 7n | | 7(14k+13) | | 72 | |
| = |
| = 7 + |
| −−− jak wyżej |
| n−7 | | 14k+6 | | 14k+6 | |
n=14k+14
| 7n | | 7(14k+14) | | 72 | | 7 | |
| = |
| = 7 + |
| = 7 + |
| dla k=0 i k=3 |
| n−7 | | 14k+7 | | 7(2k+1) | | 2k+1 | |
stąd wychodzi
n= 14 i n = 56
dodajesz do tego n=8
i (chyba) masz wszystkie liczby
31 maj 15:11
Mila: 2ab=14a+14b
ab=7a+7b
ab−7a=7b
a(b−7)=7b
| | 7b | |
a= |
| doprowadź do postaci kanonicznej |
| | b−7 | |
a=
31 maj 15:15
Mila: | | 7(b−7)+49 | | 49 | |
a= |
| =7+ |
| |
| | b−7 | | b−7 | |
31 maj 15:21
Mila: b≠7
b−7=1 to a=.. i b=8
b−7=7 to a=....i b=14
b−7=49 to a=.. i b=56
31 maj 15:28
karla: Mila: jak doprowadziłaś to do tej postaci kanonicznej
31 maj 15:43
Mila: licznik: 7b=7b−49+49=7*(b−7)+49
31 maj 15:53
karla: a jak to wykombinowałaś tak od siebie
31 maj 15:56
Mila: Jeśli miałaś w szkole funkcję homograficzną, to takie przekształceni ciągle się wykorzystuje.
31 maj 15:57