help
bumblebee: | | (n+3)!−(n+2)! | |
mamy ciag o wyrazie ogolnym an= |
| |
| | (n+3)!+(n+2)! | |
ile wynosi a
100
27 kwi 17:17
bumblebee: probowalem zrobic tak:
| | n!(n+3)−n!(n+2) | |
an= |
| |
| | n!(n+3)+n!(n+2) | |
a nastepnie wyciagnac silnie przed nawias zebys sie uproscila, czy to dobrys sposob

tylko ze jak uporzadkuje wyrazy to nie wychodzi
27 kwi 17:19
bumblebee: moglby mi ktos powiedziec co i jak z ta silnia?
27 kwi 17:20
Michał Szczotka:): tłumacze Autobocie
27 kwi 17:20
bumblebee: nom? zamieniwszy sie w sluch slucham uwaznie
27 kwi 17:23
Klara:
Wyłacz n! przed nawias i w liczniku i w mianowniku
... i
skróć
27 kwi 17:25
Michał Szczotka:):
| | (n+3)!−(n+2)! | |
an= |
| |
| | (n+3)!+(n+2) | |
(n+3)!=(n+2)!(n+3) czyli
| | (n+2)!(n+3)−(n+2)! | | (n+2)!((n+3)−1) | |
an= |
| = |
| |
| | (n+2)!(n+3)+(n+2)! | | (n+2)!((n+3)+1) | |
dalej już chyba oczywista oczywistość
27 kwi 17:25
Michał Szczotka:): niech moc będzie z tobą
27 kwi 17:25
bumblebee: okej dzieki

dzieki dzieki
27 kwi 17:26
Michał Szczotka:): dla twojej informacji w kinach ma być teraz kolejna część
27 kwi 17:27
bumblebee: Z toba moc tez bedzie niech, mlody padawanie
27 kwi 17:27
bumblebee: wiem, ale bardziej czekam na terminatora 4, zapowiada sie na film roku
27 kwi 17:27
Klara: Sorry , Michał Szczotka

Myslałam ,że to takie zad:
| n!( n+3) − n!( n+2) | |
| |
| n!( n+3) +n! ( n+2) | |
27 kwi 17:28
bumblebee: Klara: Sorry , Michał Szczotka
Myslałam ,że to takie zad:
n!( n+3) − n!( n+2)
n!( n+3) +n! ( n+2)
rozpisalem tak bo troche blednie zrozumialem wzor z tablic matematycznych CKE...
27 kwi 17:29