ciągi liczbowe
Paulina: Zadanie1.Wyznacz ciąg,w którym pierwszy wyraz jest równy 1,a suma pięciu początkowych wyrazów
jest równa jednej czwartej sumy dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.

Zadanie2.Wyznacz ciąg,w którym bez względu na liczbę dodawanych początkowych
wyrazów ich suma jest zawsze równa potrojonemu kwadratowi liczby tych wyrazów.

Zadanie3.Wyznacz ciąg arytmetyczny,w którym suma Sn jest wyrazona
wzorem Sn=3n
2+4n.

Zadanie5.Wyznacz brakujące wielkosci charakteryzujące ciąg
arytmetyczny:a)r i Sn,jeśli a1=1, n=100, an=67 b)n i an,jeśli a1=2, r=0,5, Sn=30
31 maj 13:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie ... to maja być ciągu arytmetyczne, geometryczne czy dowolne ?
31 maj 13:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie dotyczy oczywiście zad 1 i 2
31 maj 13:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
3)
S
n = 3n
2+4n
S
1 = a
1
S
1 = 3+4 = 7
S
2 = a
1 + a
2
S
2 = 3*4 + 4*2 = 20
czyli:
a
1 = 7
a
2 = 20−7 = 13
r= a
2 − a
1 = 6
a
n = a
1 + (n−1)r = 7 + (n−1)*6 = 7 + 6n − 6 = 1 + 6n
31 maj 13:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
5.a)
a
100 = 67
a
1 = 1
a
100 = a
1 + 99r ⇔ 99r = 67 − 1 = 66 ⇔ r = ....
| | a1 + a100 | |
S100 = |
| * 100 = ... |
| | 2 | |
31 maj 13:56
Paulina: to są zadania na ciągi aytmetyczne
31 maj 13:58
Paulina: arytmetyczne
31 maj 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
| | a1 + an | | 2a1 + (n−1)r | |
Sn = |
| *n = // lub inaczej // = |
| * n |
| | 2 | | 2 | |
| | 2*1 + 4r | |
S5 = |
| *5 = 5+10r |
| | 2 | |
| | 2*1 + 9r | |
S10 = |
| *10 = 10 + 45r |
| | 2 | |
skoro:
to:
| | 10+45r | |
5+10r = |
| ⇔ 20 + 40r = 10 + 45r ⇔ 10 = 5r ⇔ r=2 |
| | 4 | |
a
n = a
1 + (n−1)r = 1+ (n−1)*2 = 1 + 2n − 2 = −1 + 2n
31 maj 14:03
Paulina: dziękuję slicznie

a 2 zadanie i przykład b) z 5 zadania został choc z tym przykładem moze
sobie poradzę
31 maj 14:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
5.b zrób sama
31 maj 14:20
Paulina: ok Artur zrób mi te 2 zadanie i te pozostałe zadania z drugiego postu
31 maj 14:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
warunek zadania:
Sn = 3n2
S1 = a1 = 3*12 = 3 ⇔ a1 = 3
S2 = a1 + a2 = 3*22 = 12 ⇔ a2 = 9
r = a2 − a1 = 9
więc:
an = 3 + (n−1)*9 = −6+9n
31 maj 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
a sama spróbuj coś zrobić ... bo zaraz Ci całą książkę przerobię −−− Ty musisz się tego nauczyć
31 maj 14:22
Paulina: Artur ale ja nie bardzo rozumiem to.Więc ja bys mógł zrobic to proszę

Dla Ciebie to jest
pestka
31 maj 14:27
Paulina: Patrząc się na Twoje rozwiązania zaczynam łapac o co chodzi
31 maj 14:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
i właśnie teraz zajrzyj do tamtych zadań −−− nie trzeba nic poza tym co już zrobiłem
31 maj 14:30