całka
Sylwia : ∫' x lnx dx
czy to ma być korzystane ze wzorów :
czyli:
1/22 lnx = 1/42+C ?
31 maj 13:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
z jakich znowu wzorów?
co Ty tam napisałaś
to po czyli to jedna wielka BZDURA

całkę liczysz przez części (u = lnx ; v' = x)
31 maj 13:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy masz egzamin ? Co studiujesz?
31 maj 13:34
Sylwia : Bardzo ciekawe co piszesz, to rozwiązanie pisał Wykładowca

Tylko nie kumam skąd się wzięło.
31 maj 13:34
Sylwia : 10 czerwca. Finanse i rachunkowość studiuje, ale całek w ogóle nie rozumiem
31 maj 13:35
Sylwia : Tzn niby rozumiem, ale jak rozwiązuje to nie wiem skąd się co wzięło
31 maj 13:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
poza tym ... gdzie tu symbol całki, gdzie dx

coś źle przepisałaś i tyle
31 maj 13:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo była to jakaś całka oznaczona (ale wtedy bez C na końcu powinno być)
31 maj 13:38
Sylwia : Dzięki
31 maj 13:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x2 | | x2 | |
∫x lnx dx = |
| lnx − |
| + C −−−− tyle powinno Ci wyjść (dla całki nieoznaczonej) |
| | 2 | | 4 | |
31 maj 13:40