macierz odwrotna
Sylwia : Kto mi pomoże wtłumaczyć jak się liczy macierz odwrotną 4x4 ?
31 maj 12:59
31 maj 13:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
ujjjj
tak samo jak każdą inną macierz (masz podajże 4 metody)
31 maj 13:02
AS:
1. Obliczyć wyznacznik macierzy D
2. Dokonać transpozycji macierzy M
T
3. Wyznaczyć macierz dopełnień MD
31 maj 13:11
AS: Tworzenie macierzy odwrotnj na przykładzie macierzy 3 x 3
| 2 0 –5 |
M = | –4 3 1 |
| 2 5 4 |
1. Wyznacznik macierzy M: D = 144
2. Macierz transponowana MT
| 2 –4 2 |
MT = | 0 3 5 |
| –5 1 4 |
3. Macierz dopełnień
| b11 b 12 b 13 |
Mdop = | b21 b22 b23 |
| b31 b32 b33 | gdzie
b11 = (–1)1 + 1 | 3 5 | = 7 b12 = (–1)1+2 | 0 5 | = –25
| 1 4 | | –5 4 |
b13 = (–1)1+3 | 0 3 | = 15 b21 = (–1)2+1 | –4 2 | = 18
| –5 1 | | 1 4 |
b22 = (–1)2+2 | 2 2 | = 18 b23 = (–1)2+3 | 2 –4 | = 18
|–5 4 | | –5 1|
b31 = (–1)3+1 | –4 2 | = –26 b32 = (–1)3+2 | 2 2 | = –10
| 3 5 | | 0 5 |
b33 = (–1)3+3 |2 –4 | = 6
| 0 3 |
4. Macierz odwrotna
| 7 –25 15 |
M−1 = 1/144 | 18 18 18 |
|–26 –10 6 |
31 maj 16:22