okrąg
karla:

Bok kwadratu abcd ma długośc A Z wierzchołak a i b zakreślono okręgi o promieniach
A dzieląc ten kwadrat na cztery części . Oblicz pole każdej z tych części.
31 maj 12:50
karla: Proszę... męczę się długo nad tym zadaniem
31 maj 12:53
Artur_z_miasta_Neptuna:

wskazówka

oblicz pole tej części
31 maj 12:56
karla: a coś wiecej?
31 maj 12:59
Artur_z_miasta_Neptuna:

odnajdź wzór na obliczenie pola fragmentu okręgu przeciętego 'cięciwą' (zakreślony obszar)
31 maj 13:05
karla: πr
2 *
α360−
r22 * sinα =P coś takiego

?
31 maj 13:14
karla: ja nie wiem
31 maj 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:

jeśli nie możesz znaleźć to może inaczej (nie wprost):
| | 1 | |
wycinek koła OAB to jest nic innego jak |
| całego okręgu (∡AOB = 120o) ... czyli pole |
| | 3 | |
| | 1 | |
tego wycinka to |
| Pokręgu |
| | 3 | |
odcinek AB = 2* cos60
o * r = r
√3
| | r/2 * r√3 | | r2√3 | |
PΔABO = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
Pole wycinka koła (od cienciwy w prawo) to |
| Pkoła − PΔABO = .... |
| | 3 | |
31 maj 13:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... tam nie cos60o tylko sin60o miało być
31 maj 13:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli masz:
zacieniowany obszar z 13:05 to:
więc zacieniowany obszar z 12:56 to:
więc dolna część z tego kwadratu to:
czyli:
lewa część = prawej części i wynosi:
| | 1 | |
wycinek |
| koła − dolna część, czyli: |
| | 4 | |
a górna część kwadratu to:
A
2 − lewa − prawa − dolna
ładnie to poskracaj, policz ... czy co tam masz zrobić
31 maj 13:24
karla: a zkad wiesz że to 1/3
31 maj 13:27
karla: Prosze prosze powiedz mi
31 maj 13:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
Bo:
| | r/2 | | 1 | |
cos∡COA = |
| = |
| (C −−− punkt przecięcia się cięciwy z zielonym odcinkiem) |
| | r | | 2 | |
czyli: ∡COA = 60
o
czyli:
| | 1 | |
∡BOA = 2*60o = 120o = |
| 360o |
| | 3 | |
31 maj 13:31
karla: WIELKIE DZIĘKI
31 maj 13:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
ogólnie zadanie nie jest miłe .... więc coś czuję, ze jest ono na jakąś wyższa ocenę czy cuś
takiego
31 maj 13:34
karla: DOKŁADNIE TO KONKURS ALE CZUJE ŻE GO DOBRZE NIE NAPISZE
31 maj 13:39