macierz 4x4
Sylwia : Witam, mam macierz:
1 1 1 0 0
1 1 t 1 1
0 0 1 1 1
0 1 1 0 0
Po wyliczeniu wychodzi mi:
1 0 0 0 0
1 0 t−2 0 0
0 0 1 1 1
0 1 1 0 0
t = 2
I następnie mam
x1 = 0
x2 = −x3
x3 = R
x4 = 1−x3
I własnie tego zapisu nie rozumiem skąd się bierze x1, x2, x3,x4
31 maj 12:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
z pierwszego równania masz:
x1 + 0*x2 + 0x3 + 0x4 = 0 ⇔ x1=0
z drugiego:
x1 + 0*x2 + (t−2)x3 + 0x4 = 0 ⇔ (t−2)x3 = 0 ///skoro t=2 ... to x3 ∊R
z trzeciego:
0*x1 + 0*x2 + x3 + x4 = 1 ⇔ x4 = 1−x3
z czwartego:
0*x1 + x2 + x3 + 0*x4 = 0 ⇔ x2 = −x3
31 maj 12:12
Sylwia : dziękuje
31 maj 12:13