funkcje trygonometryczne
larakg: wiedzac ze ctg α=3 i α∊(π,32π) oblicz pozostale funkcje trygonometryczne
31 maj 12:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
ctgx=3 ⇔ tgx = |
| = |
| |
| | ctgx | | 3 | |
| | sinx | | 1 | |
tgx = |
| = |
| ⇔ 3sinx = cosx ⇒ 9sin2x = cos2x |
| | cosx | | 3 | |
z jedynki tryg.
sin
2x+cos
2x = 1
czyli:
| ⎧ | 9sin2x = cos2x | |
| ⎩ | sin2x+cos2x = 1 |
|
więc:
| ⎧ | sin2x= 1/10 | |
| ⎩ | cos2x= 9/10 |
|
patrzysz w której ćwiartce jest kąt ... i odpowiednio znaki ('−') wstawiasz zarówno do sinusa
jak i cosinusa
31 maj 12:15