trapez
Tarkus: W trapezie długości podstaw są równe 10 i 15 a ramion 4 i 3 ramiona przedłużono do przecięcia w
punkcie P . Oblicz obwód trójkąta którego jednym z wierzchołków jest punkt P a dwa pozostałe
są końcami dłuższej podstawy
31 maj 12:03
Artur_z_miasta_Neptuna:

z tw. Talesa:
oraz:
wylicz x i y
oblicz obwód trójkąta o bokach 'y+4', 'x+3', 15
31 maj 12:18
Basia:

a = 15 b=10 c=3 d=4
tr.DPC ~ tr.APB ⇒
wylicz z tego x i y, a potem obwód tr.APB
31 maj 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwszy
31 maj 12:21
Basia: chwalipięta
31 maj 12:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tak w ogóle to witam waćpannę
31 maj 12:24
Basia: witam waćpana, ale i chwilowo żegnam

obowiązki wzywają
31 maj 12:27
Tarkus:

Jak obliczyć miary kątów w trójkącie ABC prosta AC jest styczna do okręgu w punkcie A
31 maj 12:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
1. skoro AC styczna to: ∡OAC = 90
o
2. ∡CBA + ∡DBA = 180
o ⇔ ∡CBA = 100
o
| | 180−∡BOA | |
3. ΔABO jest równoramienny ⇒∡OAB = ∡OBA = |
| = 45o |
| | 2 | |
4. ∡OAC = ∡OAB + ∡BAC ⇒ ∡BAC = 90−45 = 45
o
5. ∡BCA = 180 − (∡BAC + ∡CBA) = 35
o
31 maj 12:50