rozwiaz nierownosc ,rozwiazanie przedstaw na osi i za pomoca przedzialu
larakg: rozwiaz nierownosc ,rozwiazanie przedstaw na osi i za pomoca przedzialu
−12t2+3t−212≥0
31 maj 12:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
mnożysz przez '2'
−t2 + 6t − 5 ≥ 0
rozwiązujesz równanie:
−t2 + 6t − 5 =0 ///Δ= ... ; t1 = .... ; t2 = ....
jako, że współczynnik 'a' (przy najwyższej potędze) jest mniejszy od zera ... więc parabola ma
ramiona skierowane DO DOŁU (szkic paraboli z zaznaczonymi miejscami zerowymi t1 i t2)
przedział to: t ∊ <t1, t2>
31 maj 12:21
Jola : −x2 + 1 < 0
9 cze 10:44
the foxi:
x2−1>0
(x−1)(x+1)>0
x∊(−∞;−1)∪(1;+∞)
9 cze 10:53