funkcje trygonometryczne
truskawka: Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa wiedząc że sin=2/3
31 maj 12:01
Ajtek:
Z jedynki trygonometrycznej:
sin
2x+cos
2x=1, wyliczysz cosx.
| | sinx | | cosx | | 1 | |
Natomiast tgx= |
| , zaś ctgx= |
| lub ctgx= |
| |
| | cosx | | sinx | | tgx | |
31 maj 12:04
truskawka: sin alfa= 2/3
sin2 +cos2= 1
cos2= 1− sin2= 1−(2/3)2= 1− 4/9=5/9
cos alfa= pierwiastek z 5/3
tangens = sin/cos= 2/3 : pierwistek z 5/3= 2 pierwiastki z 5/ 5
ctg * tg= 1
ctg= 1/tg= 1/ 2/pierwiastek z 5= pierwiastek z 5/ 2
? dobrze?
31 maj 12:41
Ajtek:
ctgx mi się nie podoba,albo nie rozumiem zapisu.
31 maj 12:47
Ajtek:
Jest ok wszystko

.
31 maj 12:47
truskawka: Nie umiem na komputerze pisać ułamków
31 maj 12:49
Ajtek:
Obok pola w którym piszesz tekst masz link "Kliknij po więcej przykładów", tam masz wszystko co
i jak.
| | licznik | |
Ułamek robi się w ten sposób: U{licznik} {mianownik} tylko bez spacji. |
| |
| | mianownik | |
31 maj 12:51
Kaśka: tg2 β − 5 sin β * ctg α + √1 − cos2 α
21 lis 14:02
daras: 
21 lis 16:30