matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:(
Anusiak:
Oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym dane są długości: krótszej podstawy 9cm, przekątnej 17 cm i ramienia 10cm.
27 kwi 17:08
tim:
Ok.
27 kwi 17:11
tim:
Trapez ABCD Dane: |AD| = 17 |AC| = |BD| = 10 |AB| = |EF| = 9 |AE| = |BF| = h |DF| = |EC| = x Mamy dwa trójkąty prostokątne: ADE oraz ACE |AE|
2
+ |DE|
2
= |AD|
2
|AE|
2
+ |EC|
2
= |AC|
2
h
2
+ (9 + x)
2
= 17
2
h
2
+ x
2
= 10
2
Rozwiąż i obliczysz h.
27 kwi 17:14