podstawyc++
h: #include<iostream.h>
using namespace std;
int main()
{int a,b,c;
cout<<"podaj dlugosci bokow"<<endl;
cin>>a>>b>>c;
if(a+b>c && b+c>a && c+a>c)
{cout<<"trojkat powstanie"<<endl;
if(a*a+b*b=c*c)cout<<" jest prostokotny"<<endl;}
else cout<<"trojkat nie powstanie"<<endl;
system ("pause");
}
gdzie jest błąd
31 maj 11:28
h: pokazał się błąd po dodaniu drugiego warunku
31 maj 11:39
MQ: ma być ==
31 maj 12:19
b.: poza tym programik nie zawsze poda, ze trojkat jest prostokatny, np. dla a=3, b=5, c=4 nie
wypisze tego
31 maj 12:26
Ajtek:
Na C++ się nie znam, ale wydaje mi się, że ten warunek cin>>a>>b>>c uniemożliwia podanie
takich liczb jak podałeś, tzn a=3, b=5, c=4.
31 maj 12:30
Bezimienny: to nie jest warunek
31 maj 12:43
Ajtek:
Jak napisałem, nie znam się na C++, z samego zapisu to wnioskowałem

.
31 maj 12:48
h: ok dzięki, pododaję warunki żeby w kazdym przypadku wyświetlał
31 maj 12:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo tak
albo po prostu musisz wrzucić najpierw pętle, która "uszereguje" liczby od najmniejszej do
największej
31 maj 13:01