Pomocy :)
Kasia: Oblicz iloraz ciągu geometrycznego określonego wzorem an = 6*2n−1
31 maj 10:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
iloraz ciągu (czyli 'q') to nic innego jak:
wyznacz a
2 i a
1 ... a następnie oblicz q
31 maj 10:40
Kasia: Nie rozumiem. Pod n trzeba podstawic 8
31 maj 10:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale czego dokładnie nie rozumiesz?
31 maj 10:44
31 maj 10:44
Kasia: Nie bardzo rozumiem jak to obliczyc. Ciagi to dla mnie czarna magia.
31 maj 10:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
powiedzmy że masz ciąg ..... |
| , 1, 3, 9, 27, .... |
| | 3 | |
oblicz iloraz tego ciągu geometrycznego (czyli 'q')
31 maj 10:47
Mila: a
n+1=6*2
n+1−1=6*2
n
q=2
31 maj 16:12