cpodstawy c++
h: #include<iostream.h>
using namespace std;
int main()
{
int a,b,c;float wynik=0;
cin>>a>>b>>c;
cout<<"a="<<a<<endl<<"b="<<b<<endl<<"c="<<c<<endl;
wynik=a*b/c;
cout<<" wynik to "<<wynik;
system ("pause");
}
dlaczego zwraca wynik typu int a nie float
31 maj 10:12
b.: wynik jest typu float, ale obliczenie "a*b/c" jest wykonywane na intach, bo takiego typu sa
a,b,c.
instrukcja
wynik=a*b/c;
jest rownowazna
wynik=float(a*b/c);
jeśli sie chce obliczać a*b/c na floatach, trzeba np. wpisać:
wynik = a*float(b) / c;
(mozna tez dać: wynik = float(a)*float(b) / float(c); )
31 maj 10:29
h: ok dzięki
31 maj 10:37
Bezimienny: lub po prostu zmienic typ zmiennych x)
31 maj 10:46