Zadanie
Kaśka:

Dany jest trójkąt prostokątny, w którym a,b oznaczają długości przyprostokątnych , α jest
miarą kąta ostrego leżącego naprzeciw przyprostokątnej α, Wiadomo,że sinα
√10 / 10.
Oblicz:
a) tangens kąta α
| | a | | b2 | |
b) wartość wyrażenia: 3* |
| + 2* |
|
|
| | a−b | | a2+b2 | |
Klara:
wiesz napewno ,że tgα=
sinαcosα
mając sinα=
√1010
oblicz cos
2α z jedynki tryg.
i po podstawieniu do tgα
obliczysz tgα
powinien wyjsć :
tgα= 13
b) juz prosto :
ponieważ tgα=
ab
więc
ab =
13 =>
b = 3a
podstaw do tego wyrazenia za
b= 3a
i oblicz te wartość
powinna Ci wyjść
310
dasz radę , powodzenia