PILNE :(
pilne: witam wszystkich, bardzo dziwne zadanie mam do zrobienia:
Polecenie jest takie: narysuj(zbadaj przebieg)funkcji:
x*e−x
POMOCY?!
31 maj 09:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
bardzo dziwne zadanko ... normalnie nikt nigdy się nie spotkał z takim zadaniem, ogólna
procedura postępowania:
1) określ dziedzinę i wyznacz miejsca zerowe funkcji oraz punkt przecięcia się z osią OY
2) określ parzystość i nieparzystość funkcji
3) zbadaj granice w +/−∞
4) wyznacz asymptoty pionowe (w punktach nieciągłości − patrz dziedzina), poziome (patrz punkt
3) i/lub ukośne (gdy brak poziomych)
5) wyznacz pochodną 1−go rzędu funkcji f(x)
6) przyrównaj pochodną do 0 i dokonaj szkicu wykresu pochodnej
7) na podstawie szkicu określ monotonicznośc funkcji f(x)
8) na podstawie szkicu pochodnej, wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x)
9) wylicz wartości funkcji f(x) w punktach ekstremalnych
10) sporządź tabelkę (opcjonalna rzecz)
11) naszkicuj wykres funkcji f(x)
31 maj 10:37
elo: Nie chcesz pomagać to chociaż nie cwaniakuj, nie wszyscy muszą wszystko umieć zrobić z matmy
31 maj 16:17
Zły: nie wszyscy też muszą kończyć studia, które wymagają znajomości matematyki
31 maj 16:41
Basia:
co umiesz zrobić z tego co Artur Ci napisał ?
a czego nie ? (ale po kolei, z tym, że bez punktu 2 możesz się ostatecznie obejść)
31 maj 16:43
Vince: Witam serdecznie. Mam do obliczenia ekstrema funkcji y=x/(x2−1) wychodzi mi że ta funkcja nie
ma ekstremów a w odpowiedziach jest że xmax=1 a xmin=−1. Pomocy proszę.
19 gru 10:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
czy rozwiązywałeś/−aś według tego schematu

napisz jaka pochodna Ci wyszła
19 gru 10:18