funkcja kwadratowa
angela1823: Wyznacz współczynniki b i c trójmianu y=x² + bx + c wiedząc, że liczby 2 i −3 są jego
pierwiastkami.
Naszkicuj wykres funkcji y+2(x−1)²−1
Dla funkcji f(x)+−2x²−4x+2
sprawdź czy f=(−3)=f(1)
Podaj równanie osi symetrii praboli będacej wykresem tej funkcji oraz współrzędne wieszchołków
parabaoli.
Zapisz funkcje y=x²+3x +1/4 w postaci kanonicznej
Rozwiąż równania 5x²−3x=0
4x ²=1
−4x ²+13−3=0
x ²+9=0
Przedstaw trójmian y=12x²+11+2 w postaci iloczynowej
31 maj 08:42
Beti:
1) 2 i −3 są pierwiastkami, więc f(2)=0 i f(−3)=0
czyli: 4+2b+c=0/*(−1)
9−3b+c=0
−4−2b−c=0
9−3b+c=0
po dodaniu stronami:
5−5b=0 −−> b=1
zatem: 4+2*1+c=0 −−> c=−6
2) narysuj parabolę y=2x2 i przesuń ją 1j w prawo i 1j w dół (czyli o wektor [1,−1])
31 maj 09:13