liczby sterlinga 2-go rodzaju
ksiądz: Liczby sterlinga S(n,k) = S(n−1,k−1)+kS(n−1,k) to jest wzór rekurencyjny dla liczb sterlinga
Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego jeżeli mam
S(n,2) = S(n−1,1)+kS(n−1,2)
To w przykładzie mam że moje T1=0 a=2 b=1 skąd to kto wyczytał(tego nie pisze w
zadaniu)
a potem pisze to już do wzoru że: Tn=1+2Tn−1 (ten wzór to wiem co to jest)
a drugi przykład taki
S(n,3) = S(n−1,2)+kS(n−1,3)
i tu znowu skąd to wzieli że an=1 , bn=3 cn=2n−1
i
T1=0 , T2=0 T3=1
i podstawiają do wzoru : anTn=bnTn−1+Cn (to też wiem co to za wzór)
bo pózniej te zadania są rozwiązywane za pomocą tego i je rozumiem ale nie mogę zrozumieć
skąd on wymyślili te dane an,bn,cn
31 maj 01:03
Basia:
napisz może pełną treść zadania, bo nie rozumiem co mają oznaczać symbole:
T1, a, b a w drugim an, bn, cn
31 maj 06:40
ksiądz: Stosując wzór rekurencyjny dla liczb stirlinga 2−go rodzaju S(n,k) podać wzór rekurencyjny
dla:
a) S(n,2) ,tj. Liczbę sposobów podziału zbioru n elementowego na dwa niepuste podzbiory
b) S(n,3),tj Liczbę sposobów podziału zbioru n elementowego na trzy niepuste podzbiory
Rozwiżzać otrzymaną rekurencię dowolną metodą
31 maj 10:25
b.: wstawiasz k=2 do ogólnego wzoru:
S(n,k) = S(n−1,k−1)+kS(n−1,k)
obliczasz S(n−1,1) i masz gotowy wzór rekurencyjny na S(n,2)
podobnie dla k=3, chociaż tam przyda się wzór na S(n,2) (który będziesz miał po rozwiązaniu
całego pierwszego podpunktu)
31 maj 10:38