matematykaszkolna.pl
szkodnik Basia: Jakubie co z tą rejestracją ? Znowu buszował szkodnik. Widzicie ten ciąg nicków: Jack, ddd, Trivial, Basia, Godzio ? To kolejne nicki pod jakimi logował się i buszował szkodnik. Żadnej z tych osób (oprócz mnie) nie było w tym czasie na forum.
31 maj 00:19
Godzio: Ostatnio też miałem taką sytuację nikogo nie było, taki spam zrobił, że ciężko to określić
31 maj 00:23
Artur z miasta Neptuna: mnie tylko intryguje ... po cholerę oni/on wchodzą tutaj i to robią
31 maj 00:24
Ajtek: Godzio, wiem coś o tym, podszył się pod Ciebie i napisał coś pod moim adresem. Nie reagowałem bo po co emotka.
31 maj 00:25
Ajtek: Cześć Artur..., Basia czy witałem się z Tobą dzisiaj, tzn wczoraj? emotka.
31 maj 00:26
Artur z miasta Neptuna: witam witam ... ja tutaj tak wakacyjnie zajrzałem tylko emotka
31 maj 00:26
Ajtek: Wakacje to będą za chwil kilka. A dobrych matematyków na tym forum nigdy za dużo emotka.
31 maj 00:27
Basia: Jeszcze ciągle jest dzisiaj. Jutro będzie dopiero jak wstaniemy wyspani i zadowoleni z życia. emotka
31 maj 00:29
Ajtek: Basia masz rację! Co nie zmienia faktu, iż nie pamiętam czy powiedziałem "Dzień dobry" emotka. Nie chcę popełnić "faux pas", witając Artura, a Ciebie ignorując emotka.
31 maj 00:32
Basia: emotka
31 maj 00:36
Jakub: Witam wszystkich. Tak jak już pisałem Basi w mailu rejestracja będzie wkrótce. Dzisiaj się właśnie zastanawiałem, jak ją w praktyce wprowadzić. Mam taki pomysł, aby pod polem "imię lub nick" był niebieski link ,,zarejestruj nick''. Po jego kliknięciu pojawią się pola, gdzie trzeba będzie wpisać dwukrotnie hasło i nacisnąć przycisk ,,rejestruj''. W ten sposób nick zostanie zarezerwowany. Jak ktoś będzie chciał użyć tego nicku będzie wyskakiwał czerwony napis pod polem komentarza − ,,Ten nick jest zarejestrowany. Wpisz hasło ... lub wybierz inny nick''. Tak się zastanawiam, czy nicki rejestrować na zawsze. Przykładowo ktoś zarejestruje nick np. ,,Ania'' i po kilku wpisach już się nie pojawi na forum. Szkoda takiego krótkiego nicku, aby już nigdy nie był używany. Tak więc, rejestracja będzie chyba czasowa. Przykładowo, jak ktoś przez pół roku nie doda żadnego wpisu spod danego nicku, to go utraci. Następna rzecz. Czy przy rejestracji prosić o maila. Z jednej strony może się przydać, jak ktoś zapomni hasła. Z drugiej nie wszyscy chcą go podawać. Tak więc, to pole będzie chyba nieobowiązkowe. Trochę mi czasu zajmie, zanim to wszystko zaprogramuję, więc cierpliwości. Będzie wkrótce emotka
31 maj 01:19
picia: zeby tylko bylo ze moge sie automatycznie logowac a nie za kazdym razem wpisywac hasloemotka z reszta sie zgadzam.
31 maj 01:36
Al: Jakubie, rejestracja nicków wydaje mi się trochę przekombinowana. Blokowanie nicku na pół roku to bardzo długi okres czasu. Uważam, że okazyjnych użytkowników będzie denerwować fakt, że wpisując imię "Ania, Anulka, Aneczka" będzie ich odrzucać. Jakby nie patrzeć to na forum jest może 20 osób (góra), które się udzielają i wypracowały sobie, jak to ktoś ładnie określił, dobre imię. Uważam, że możliwość rejestracji powinny mieć tylko te osoby : Eta, Bogdan, Godzio, (...), Basia i tam kilku innych, którzy są już tu kojarzeni. Tym osobom powinieneś założyć prywatne loginy. Reszcie jest to niepotrzebne. Jeżeli ktoś bardzo będzie się upierał, że potrzebuje prywatne konto niech zgłosi się do Ciebie, bądź jednego z moderatorów i przedstawi swój "dorobek naukowy" na tej stronie i wtedy rozpatrzysz, czy osoba taka powinna dostać prywatne konto czy nie. Ostatecznie otrzymywałbyś np. pod koniec miesiąca informację kto zasłużył sobie na konto i tym osobom założysz, bądź zrobi to inny moderator. Sam wiesz, że rejestrując się na jakimś forum praktycznie nie ma szans założyć konta typu: Jakub, Adam, Kuba itd. Zawsze musisz dokładać ciąg skomplikowanych cyfr. Sądzę, że ludzie będą nadużywać rejestracji.
31 maj 19:42
Ajtek: Istota tego polega na zastrzeżeniu tych właśnie ników przed podszywaniem. Nikt nie mówi o tym aby tylko zalogowani mogli pisać posty, itd. Tylko i wyłącznie chodzi o zastrzeżenie tych ników.
31 maj 19:46
Al: O tym właśnie mówię. Ale zwróć uwagę, że jeżeli zostanie to przeprowadzone w sposób jaki opisał Jakub to każdy będzie miał możliwość zastrzeżenia nicku. Sam bym zastrzegł gdybym musiał wpisać tylko dwa razy hasło. Ilu znajdzie się takich co będą w tak prosty sposób "blokować" dziesiątki nicków ? Napiszesz prosty program i z dobrym łączem w kilka dni "wszczepisz" do pamięci pół słownika ortograficznego wyrazów. Prędzej czy później ktoś wpadnie na taki pomysł. Po to robi się pole "przepisz tekst z obrazka" .
31 maj 19:50
Ajtek: Faktycznie Jakub trochę się rozpędził.
31 maj 19:52
Bezimienny: Jeśli nick będzie tylko dla kilku osób to to nie powstrzyma spamowania. Tak wasze nicki już nie będą używane ale spam będzie nadal. Lepiej rejestrację dla wszystkich moim zdaniem wtedy jak ktoś zacznie spamować to ban na ten nick(konto) i spamer musi zrobić kolejne konto. A co to za problem że ktoś nie będzie mógł wpisać Ania? To wpisze Ania1 a jak nie to Ania2123 i nic się nie stanie.
31 maj 20:07
Basia: Pozwolę sobie na dwa zdania w imieniu Jakuba Jakub nie chce obowiązkowej rejestracji z powodów, które już tu wielokrotnie wyjaśniał. Ciekawi mogą odszukać te posty. Chodzi przede wszystkim o to żeby nie można było spamować podszywając się pod moderatorów, bo wtedy blokując spamera, moderator ,w pewnych sytuacjach chociaż nie zawsze, blokuje też samego siebie.
1 cze 14:56
Artur z miasta Neptuna: Z rejestracja czy tez bez niej − spam bedzie. Co do nickow rezerwowanych − krotka lista osob czesto przesiadujacych na tym forum to jak najbardziej dobry pomysl. jednak rezerwacja nickow dla kazdego wprowadzi niepotrzebny haos. Co do spamerow − tylko my jestesmy w stanie z nimi walczyc. dlatego tez sadze, ze uzytkownicy z zarezerwowanymi nickami powinni miec automatycznie funkcje moderatora. mimo wszystko prawie zawsze ktos sie znajdzie. dodatkowo − chyba jestesmy na tyle rozwazni, aby nie naduzywac mozliwosci, ktore beda posiadac moderatorzy
1 cze 16:22
Godzio: Co do spamowania, jeden post na 10 − 20 sekund, jeden temat na 1 − 5 min. To na pewno by pomogło, hmmm ?
1 cze 16:29
Basia: Owszem na tych wysyłających posty hurtem, ale nie na tych, którzy piszą wulgarne komentarze i obrażają innych. Ja osobiście mam takie samo zdanie jak Artur, ale decyduje Jakub. To forum jest jego prywatną własnością (w sensie zarówno intelektualnym jak i finansowym)
1 cze 16:35