:(
Letty: rozwiąż równanie:
√x+3 + √3x − 2 = 7
30 maj 23:51
Mila: x+3≥0 i 3x−2≥0⇔x≥−3 i x≥2/3⇔x⇔2/3
Możesz podnieść obydwie strony równania do kwadratu.
30 maj 23:57
Basia:
obustronnie do kwadratu
x+3 +2√x+3*√3x−2 + 3x−2 = 49
2√x+3*√3x−2 = 48 − 4x /:2
√x+3*√3x−2 = 24 − 2x /()2
(x+3)(3x−2) = (24−2x)2
dalej już klasyka
30 maj 23:57
Letty: wyszło mi x = 6 i x = 97 . a wynik powinien być tylko 6.
31 maj 00:13
pigor: hmm ... , bo nie wolno ci zapomnieć przy drugim obustronnym podnoszeniu
do kwadratu założenia (warunku) : 24−2x ≥0 ⇔ 2x ≤ 24 ⇔
x ≤ 12 . ....
31 maj 00:25
Letty: ok, a jak sie rozwiązuje nierówności takie? np.
√x+1 −
√x−2 ≤1
31 maj 00:39
Basia:
x≥2
√x+1 ≤ 1+√x−2
obie strony są dodatnie ⇒ można podnieść obustronnie do kwadratu
x+1 ≤ 1 + 2√x−2 + x−2
x+1 ≤ x − 1 + 2√x−2
2 ≤ 2√x−2 /:2
obie strony są dodatnie ⇒ można podnieść obustronnie do kwadratu
1 ≤ √x−2 /()2
1 ≤ x−2
x ≥ 3
31 maj 00:44